wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe

Coś mnie ostatnio wzięło na pieczenie ciast... choć nie od dziś wiadomo że jestem potworem ciasteczkowy :)
Jakiś czas temu zostałam poczęstowana przepysznym ciastem drożdżowym i nie mogłam nie poprosić o przepis. Nigdy nie robiłam takiego ciasta , ale sposób wykonania jest tak banalny że każdemu wyjdzie.


Składniki :
-5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek mąki



Kolejność podanych składników nie jest przypadkowa, gdyż w tej kolejności, warstwami "układa" się je w misce, pewnie myślicie że mi się coś pozajączkowało ale NIE !

Do dzieła... jajka i cukier roztrzepać widelcem, na to wrzucić pokruszone drożdże, zalać ciepłym mlekiem, następnie olejem i na koniec zasypać mąką. Powstałe warstwowe ciasto przykrywamy i  pozostawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. NIE MIESZAMY !!!!! Dopiero po tym czasie delikatnie miksujemy wszystkie składniki...i ciasto gotowe !!!
Po wylaniu na blachę dodajemy owoce, ja użyłam maliny i borówki, oczywiście obsypujemy duuużą ilością kruszonki :)
Piec około godziny w 180C


Jak widzicie nie trzeba się dużo narobić... wrzucić, poczekać , wymieszać i upiec :) 
Bardzo proste i przepyszne ciasto, jedyny minus to taki że trzeba odczekać te 3 godziny.


Jak tak dalej pójdzie, to niedługo będę miała blog kulinarny hihih :) 
Smacznego :)



czwartek, 21 sierpnia 2014

Ciacho marchewkowe

Dzisiaj bardzo szybki post, z przepisem na ciasto marchewkowe. Przetestowane przeze mnie wielokrotnie i jak dla mnie jest idealne !!! 


- 4 jajka
- 1 szklanka cukru ( w przepisie jest trochę więcej ale wychodzi zbyt słodkie)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki 
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- cynamon, jak ktoś lubi to może być też przyprawa do piernika
Można również dodać rodzynki, śliwki, bakalie itp.

Ubijamy jajka z cukrem, następnie mieszamy wszystkie sypie składniki i dodajemy do masy jajecznej. Później już pozostaje tylko dodać olej i marchewkę. Na sam koniec jak ktoś lubi dodajemy rodzinki itp. Osobiście blachę wykładam folią aluminiową, ale jak ktoś ma super dobrą blachę to może darować sobie folię.
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. 

Ciacho wychodzi super ekstra wilgotne, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz. Zajadamy się nim przez cały rok i zawsze znika w bardzo szybkim tempie :)



Smacznego :)

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Jej wysokość Bransoletka :)

Wiecie już, że uwielbiam szerokie bransoletki robione na szydełku. Zawsze miała słabość do takich rzeczy, taka ze mnie trochę sroczka hihi :)
Tym razem troszkę coś innego, takiego wzoru jeszcze nie robiłam i nie pokazywałam Wam.






Zrobiłam jeszcze jedną tym wzorem, tylko z innej nitki, ale nie załapała się jeszcze na sesję :)



Co myślicie o takiej bransoletce ?
 Jak dla mnie jest bardzo urocza i delikatna...taka księżniczka :)
Zdaje sobie sprawę, że nie dla każdego są takie rzeczy ale cały sens w tym żeby to co nosimy podkreślało naszą osobowość, było zgodne z nami. 

Dziękuje Wam za odwiedziny i pozostawione komentarze :)

Życzę Wam udanego całego tygodnia 
i
duuuużo uśmiechu :) :) :)

piątek, 1 sierpnia 2014

Podkładki szydełkowe

Dawno nic nie robiłam na szydełku, no oczywiście oprócz bransoletek, ale żadnych serwetek, obrusów itd. Kilka dni temu naszła mnie chęć wydziergania czegoś... 
powstał komplet bawełnianych małych serwetek idealnych pod filiżankę, kubek i tym podobne ozdóbki :)







Uwielbiam takie delikatne, romantyczne dodatki.
Nasuwa mi się nastrój wiejskiego domu który jest moim marzeniem... 
A Wam się podoba taki klimat ? czy preferujecie styl bardziej skandynawki, zimniejszy, bez tych koronkowych akcentów ?

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę cudownego, 
słonecznego weekendu :)