czwartek, 21 sierpnia 2014

Ciacho marchewkowe

Dzisiaj bardzo szybki post, z przepisem na ciasto marchewkowe. Przetestowane przeze mnie wielokrotnie i jak dla mnie jest idealne !!! 


- 4 jajka
- 1 szklanka cukru ( w przepisie jest trochę więcej ale wychodzi zbyt słodkie)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki 
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- cynamon, jak ktoś lubi to może być też przyprawa do piernika
Można również dodać rodzynki, śliwki, bakalie itp.

Ubijamy jajka z cukrem, następnie mieszamy wszystkie sypie składniki i dodajemy do masy jajecznej. Później już pozostaje tylko dodać olej i marchewkę. Na sam koniec jak ktoś lubi dodajemy rodzinki itp. Osobiście blachę wykładam folią aluminiową, ale jak ktoś ma super dobrą blachę to może darować sobie folię.
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. 

Ciacho wychodzi super ekstra wilgotne, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz. Zajadamy się nim przez cały rok i zawsze znika w bardzo szybkim tempie :)



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. O rety jaka pychotka...Aż zapachniało ...Na pewno spróbuję...Pa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkości blaszka jest potrzebna na te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam 28x36 cm ale jak będzie trochę mniejsza to się nic nie stanie, ciasto wyjdzie wyższe :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i pytania :)